Årsmøde i Genbrug til Syd: Mangfoldighed og frivilligt engagement

27-10-15

Den 23. og 24. oktober mødtes mere end 80 engagerede frivillige fra en lang række organisationer, der alle har det til fælles, at de med støtte fra Genbrug til Syd har sendt udstyr fra Danmark til en partner i syd.

På trods af skyggen af regeringens foreslåede besparelser, hvor Genbrug til Syd står til at miste 25% af sin pulje, var der god stemning i Middelfart, hvor Genbrug til Syd afholdt sit årsmøde. Udsigten til en mindre pulje var dog noget, der gik mange på – ”Vi er med til at udvikle civilsamfund. Vi hjælper i nærområderne. Vi er en meget lille pulje, men vi når meget langt ud. Og fordi mange af os er frivillige, får man meget udvikling for pengene i Genbrug til Syd”, som en deltager udtrykte det undrende overfor, at puljen bliver beskåret.  

Et mangfoldigt årsmøde

Når man kiggede ud over forsamlingen til årsmødet var det et mangfoldigt syn, der mødte en. De frivillige kommer fra forskellige lande, forskellige organisationer og forskellige dele af Danmark. Således kunne man høre klingende syd-sjællandsk, møde forskellige diaspora fra blandt andet Afghanistan og Somalia og snakke med erfarne, pensionerede udviklingsarbejdere.

Organisationerne arbejder i mange forskellige lande. Moldova, Afghanistan, Zimbabwe, Ghana, D.R. Congo, Gambia og Somalia er blot et lille udsnit af de lande, hvor lokale organisationer har modtaget containere med dansk udstyr. Udstyret er alt fra skolemøbler, computere, hospitalssenge, landbrugsudstyr og meget andet, som ikke længere bruges i Danmark, men som er med til at skabe udvikling lokalt gennem civilsamfundet

Partnerskaber på programmet

På årsmødet fremlagde konsulent Dorte Skovgaard Mortensen det review, som hun havde lavet om partnerskaber i Genbrug til Syd. Det er krav, at den danske organisation skal samarbejde med en lokal partner for at modtage støtte fra puljen. Reviewet viser, at der blandt organisationerne er en lang række gode og solide partnerskaber, der ofte bygger på venskaber, forståelse og respekt. Partnerskaber er vigtige for arbejdet, fordi de sikrer ejerskab og sikrer, at forskellige befolkningsgruppers behov og vilkår bliver tilgodeset lokalt, hvor udstyret når frem.

Efter årsmødet er der ingen tvivl om, at Genbrug til Syd støtter en række gode udviklingsprojekter ude i verden, men også, at puljen skaber engagement blandt frivillige i Danmark. Som en deltager sagde: ”Der er både en praktisk side og en følelsesmæssig side i Genbrug til Syd. Det handler om mødet mellem mennesker. Noget sker ude i verden med vores lille indsats.”